In de eerste aflevering van SPRK praatten we met schrijfster Nele Reymen en muzikant en songwriter Admiral Freebee over beginnen met je creatieve project. Admiral Freebee maakte meteen duidelijk dat creativiteit iets is wat je niet kan leren of waar je ook niet op kan oefenen. Ons plan was om aan elke gast in de podcast een inspiratietip te vragen.

“Ik luister naar veel modernere muziek dan ik zelf maak. Het zou fout zijn om te proberen die muziek na te doen. Dat is helemaal niet de muziek die eruit komt als ik ga zitten met mijn gitaar.”

Een boek, film, muziekstuk of desnoods een wandelroute die je zeker eens moet proberen om je te helpen creatief aan de slag te gaan. Maar ook daar had ‘den Admiraal’ niet meteen een pasklaar antwoord op. “Omdat ik die vraag enkel vanuit mezelf kan beantwoorden. En iets wat mij inspireert werkt nog niet noodzakelijk voor iemand anders. Bovendien is het ook vaak moeilijk om te zeggen wat je precies inspireert. Je kan zeggen: ‘ik ben op reis gegaan naar Rome en heb daar zoveel inspiratie opgedaan.’ Maar dan nog is het vaak moeilijk om te zeggen wat je precies inspireerde daar.”

Iets waar hij wel voor waakt is het niet gaan nadoen van dingen die je inspireren. Admiral Freebee: “Ik luister bijvoorbeeld naar veel modernere muziek dan ik zelf maak. Het zou fout zijn om te proberen de muziek na te doen waar ik zelf naar luister, want dat is helemaal niet de muziek die eruit komt als ik ga zitten met mijn gitaar.”