SPRK’s boekentip #1: Steven Johnson – Where Good Ideas Come From

Ben jij bezig met een creatief project en zit je te wachten op jouw grote ‘Eureka!’-moment? Stuur dan een kaartje als dat moment gebeurd is, want mij is het nog nooit overkomen. Tijdens het lezen van ‘Where Good Ideas Come From’ van de Amerikaanse schrijver Steven Johnson leerde ik dat dat heel normaal is. Hij gaat op zoek naar de plekken of manieren waarop originele ideeën ontstaan. En dat is zelden tijdens grote openbaringen of flitsen van inzicht.

“The patterns are simple, but followed together, they make for a whole that is wiser than the sum of its parts. Go for a walk; cultivate hunches; write everything down, but keep your folders messy; embrace serendipity; make generative mistakes; take on multiple hobbies; frequent coffeehouses and other liquid networks; follow the links; let others build on your ideas; borrow, recycle; reinvent.”

https://embed.ted.com/talks/lang/nl/steven_johnson_where_good_ideas_come_from
Geen tijd of zin om het hele boek te lezen? Bekijk dan de TED-talk van Steven Johnson over zijn onderzoek.

Het basisidee van het boek is dat een idee geen op zichzelf staand gegeven is, maar altijd onderdeel is van een netwerk. Deze gedachte splitst hij verder op in zeven verschillende patronen rond innovatie en goede ideeën. Zo bespreekt hij hoe complexe ideeën zelden uit zichzelf en geïsoleerd ontstaan, maar uit een samenkomst van veel onvolledige en misschien zelfs mislukte ideeën. Ook breekt hij een lans voor ‘de trage ingeving’. Aan de hand van het verhaal van hoe Darwin de theorie over het ontstaan van de soorten bedacht, toont hij aan dat een idee vaak een heel lange incubatietijd heeft voor we het pas volledig kunnen bedenken.

“Error often creates a path that leads you out of your comfortable assumptions. (…) Being right keeps you in place. Being wrong forces you to explore.”

Hij denkt na over hoe we in bedrijven een atmosfeer kunnen creëren waarin ideeën beter kunnen ontstaan. Maar ook als je geen bedrijfsleider bent is ‘Where Good Ideas Come From’ een fijn en vooral troostend boek om te lezen terwijl je op je grote inzicht aan het wachten bent.