In de tweede aflevering van SPRK praatten we met schrijver Jeroen Olyslaegers over inspiratie en waar die te vinden. Maar heeft hij zelf ook een concrete tip?

“Ik zou eerder een algemeen advies geven: lees een boek waarvan je wilde dat je het zelf geschreven had tien keer. Dat lijkt een straf omdat je zelfs je favoriete boek op den duur beu raakt. Maar goede literatuur geeft pas geleidelijk zijn geheimen prijs. Bij de derde keer lezen zal je al perfect weten wat de volgende scène is en na de vierde wat er op de volgende pagina staat. Maar als je volhoudt en je geest scherp houdt raak je uiteindelijk binnen in de keuken van de schrijver.”

Jeroen trekt ook de vergelijking met film: “Voor mensen die met film bezig zijn is het heel gebruikelijk om een goede film meermaals te bekijken. Op den duur begin je te zien hoe de scènes zijn opgebouwd, hoe het tempo zit, hoe je een goede cliffhanger maakt. Het is een tip die volgens mij te weinig gegeven wordt aan jonge creatievelingen: bestudeer je voorbeelden tot in het kleinste detail.”