In de derde aflevering van SPRK praatten we met Bram Michielsen van het indie games-collectief The House of Indie over het belang van het hebben van een creatieve familie. En ook zijn inspiratie haalt hij uit zaken die voortkomen uit samenwerkingen.

Bram: ‘In het algemeen zou ik zeggen: alles wat voortkomt uit synergieën is interessant. Of het nu een film van Wes Anderson is, muziek van the Beatles of een mixed media kunstwerk. Het is altijd mooi om te zien hoe verschillende makers kunnen zorgen voor een geheel dat meer is dan de som van de delen.”

En voor wie geen tijd heeft om vandaag de hele catalogus van the Beatles te beluisteren of alle films van Wes Anderson te bekijken, heeft Bram nog een heel concrete tip: het werk van Jane’s Addiction tussen 1986 en 1991. “Het is een Amerikaanse rockband die het perfecte voorbeeld is van wat ik net zei over synergieën. Ze combineren tribal drums aan de ene kant met trash metal gitaren aan de andere kant. De groep bestaat uit vier heel individuele stemmen, maar net daardoor creëren ze iets dat met niks anders te vergelijken valt.”