SPRK’s boekentip #3: Catching the big fish – David Lynch

De boekentip van deze week is misschien iets minder down to earth dan die van de vorige weken, maar als regisseur David Lynch je mee op sleeptouw neemt in een verhaal over meditatie en creativiteit, dan luister je toch wel even.

“Ideas are like fish. If you want to catch little fish, you can stay in the shallow water. But if you want to catch the big fish, you’ve got to go deeper. Down deep, the fish are more powerful and more pure.They’re huge and abstract. And they’re very beautiful.”

Verwacht van dit boek geen uitgebreide achtergrondschets van het ontstaan van de films van de regisseur van oa. Blue Velvet, Mulholland Drive en Twin Peaks. In korte, bijna schetsachtige hoofdstukken vertelt hij hoe hij werkt en vooral hoe Transcendente Meditatie daarbij helpt.

Al een voorsmaakje van het boek horen? Luister hier hoe David Lynch zelf het eerste hoofdstuk voorleest.

“The beautiful thing is that when you catch one fish that you love, even if it’s a little fish—a fragment of an idea—that fish will draw in other fish, and they’ll hook onto it. Then you’re on your way. Soon there are more and more and more fragments, and the whole thing emerges. But it starts with desire.”

Als je er nu al zeker van bent dat twee keer per dag een kwartier lang stilzitten op een meditatiekussen jou niet creatiever zullen maken, kan je het boek nog altijd lezen. Het is immers geen ‘how to’-boek waarin je in zeven stappen leert om succesvol te mediteren. Lynch beschrijft eerder snapshots van hoe creativiteit voor hem werkt en hoe meditatie hem daarbij helpt. Met de nodige visserij-metaforen, uiteraard.