SPRK’s boekentip #5: Dagelijkse Rituelen – Mason Curry, met bijdragen van Eva Hoeke

Van sporters die het veld niet opgaan zonder hun gelukssokken kijkt niemand op. Maar ook creatieve makers kunnen er best wat van als het gaat over rituelen voor ze aan hun dagtaak beginnen. De Amerikaanse schrijver Mason Curry verzamelde de dagelijkse gewoontes van Franz Kavka tot Andy Warhol. Eva Hoeke zorgde voor een kleine touch van de lage landen met haar toevoegingen.

“Inspiration is for amateurs,” Close says. “The rest of us just show up and get to work.”

Van de minder gezonde opties (de dagelijkse amfetamine dosissen van dichter W.H. Auden of de vele gins van schrijver F. Scott Fitzgerald) tot de betere (filosoof Soren Kierkegaard die van lange wandelingen hield en schrijver Haruki Murakami die dagelijks hardloopt en zwemt), de vreemde en minder vreemde gewoontes van een heel scala aan creatievelingen en ondernemers passeert de revue.

“The great men turn out to be all alike. They never stop working. They never lose a minute. It is very depressing.”

Veel praktische tips ga je niet uit dit boek halen (tenzij je zoals Beethoven elke morgen een paar kannen koud water over je handen wil gieten terwijl je toonladders neuriet), maar naast het lezen van de gekke gewoontes van grote creatieve genieën, is het ook opvallend dat er veel zaken terugkomen. Zo lijkt het een goed idee om een goed koffieapparaat in huis te hebben, veel te wandelen en ook genoeg dutjes te doen. Ook al ben je op dat moment dan niks aan het maken, dankzij dit boek weet je dan in elk geval dat vele grote makers je dezelfde zaken voor deden.