In de zesde aflevering van SPRK nam schrijfster Kathleen Vereecken ons (mentaal toch) mee op haar schrijfvakanties in Spanje, waar ze enorm productief kan werken. Bij de vraag naar wat haar inspireert, gaat ze meteen richting de film.

Kathleen: “Wanneer ik deze vraag krijg, moet ik altijd denken aan ‘Van de Schoonheid en de Troost’. In deze documentairereeks van de VPRO vertellen wetenschappers, kunstenaars, schrijvers enzovoort over wat hen troost, inspireert, waar hun schoonheidservaringen over gaan. En het valt me dan altijd op dat ze zelden dingen uit hun eigen vakgebied kiezen. Bij mij is dat ook zo.” Ze vult wel snel aan dat de boeken van Julian Barnes en Ian McEwan wel een bijzondere plaats innemen in haar boekenkast. Maar deze schrijfster kiest dus voor een film.

Kathleen: “Ik vind de film ‘Une Histoire de vent’ van Joris Ivens heel mooi. In de film, die hij op het einde van zijn carrière maakte, gaat hij overal op zoek naar de wind en dat geeft de film iets wonderbaarlijks, licht en blij. Zelf heb ik een hekel aan in de wind lopen, maar ik kijk er wel graag naar. Want wind zorgt visueel voor enorm veel schoonheid. Ook al heb ik er fysiek een gloeiende hekel aan.”