Schrijver Samuel Beckett zei het al zo mooi: “Ever tried. Ever failed. No matter. Try Again. Fail again. Fail better.” Maar toch staan veel creatievelingen niet te trappelen om te falen of om dat falen toe te geven. Erik Kessels, medeoprichter en creatief directeur van het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer, schreef met ‘Failed It!’ een prachtige ode aan het falen.

“Just because something doesn’t fulfil its original purpose, just because your initial calculations were off by a few degrees, doesn’t mean the unexpected result won’t lead to something genius.”

‘Failed It!’ is een boekje dat je alleen al voor de mooie vormgeving in huis wil halen. Omdat hij ‘falen’ heel serieus neemt, heeft Kessels het boek namelijk verkeerd in elkaar laten zetten. Dat hij naast reclameman ook een grote fotografieliefhebber en dat merk je in het boek, dat vol staat met fotoreeksen van op het eerste zicht mislukte foto’s.

“All original ideas aren’t always immediately popular. They’ll be questioned, challenged, probed and disassembled. But if they’re good, they’ll survive. Dare to be disliked. You might even like it.”

In een aantal hoofdstukken zicht hij de lof van de ‘epic fail’, legt hij uit hoe je inspiratie kan halen uit fouten en hoe het mislukken in het volgen van de regels soms net de beste resultaten oplevert. Een mooi boekje dat je een pak milder naar je eigen mislukkingen doet kijken en waardoor je je afvraagt waarom je nog nooit het lef hebt gehad om spectaculairder de mist in te gaan.