“Practice isn’t the thing you do once you’re good. It’s the thing you do that makes you good.”

De Brits-Canadese journalist Malcom Gladwell heeft niet alleen een razend interessante podcast, maar schreef ook een aantal fijne boeken over creativiteit. In ‘Uitblinkers’ gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag hoe goede ideeën ontstaan en wat voor mensen die ideeën bedenken. En – spoiler alert – het heeft bijzonder weinig te maken met het hebben van een bijzonder brein of een verbluffend talent.


Alvast een voorsmaakje horen? Bekijk dan deze speech van Malcom Gladwell over het boek.

“Success is not a random act. It arises out of a predictable and powerful set of circumstances and opportunities.”

Gladwell gaat in tegen het idee dat genieën self-made mensen zijn die door een of ander toeval een geweldig talent hebben waardoor ze creatief kunnen zijn. Hij schetst de context rond bekende fenomenen in zowel popcultuur als klassieke kunst en toont aan dat de achtergond, toevallige ontmoetingen en uren en uren en uren oefening de doorslaggevende factor zijn.